
De werkgroep archeologie houdt zich bezig met het inventariseren van archeologische resten die gevonden worden in het Leudal of in de directe omgeving daarvan. In principe zijn alle voorwerpen die zich in de bodem bevinden, en ouder zijn dan 50 jaar, archeologische resten. Zeker de afgelopen 50 jaar worden deze resten in een hoog tempo vernietigd. Een van de doelstellingen van de studiegroep is om zoveel mogelijk informatie te behouden.
Een andere taak van de werkgroep is het inventariseren van de over de jaren verzamelde voorwerpen, om zo bij te dragen aan de kennis over de geschiedenis van de regio. Bij veel mensen is nog een hoop informatie aanwezig, die anders verloren zou kunnen gaan. Hier gaat het vooral om de vondstlocatie van bijzondere voorwerpen.
Ook probeert de studiegroep bijzondere archeologische vondsten in de belangstelling te brengen door middel van tentoonstellingen in het museum en artikelen in het tijdschrift “Rondom het Leudal”. Op deze manier proberen we de interessante geschiedenis van het gebied toegankelijk te maken voor het publiek.
De studiegroep zelf verricht geen opgravingen meer, aangezien archeologie geprofessionaliseerd is. Toch doen verschillende leden van de studiegroep regelmatig vrijwilligerswerk bij archeologische bedrijven wanneer deze in de regio aan het werk zijn.
Indien u vondsten heeft waarvan u denkt dat ze archeologisch relevant zijn, kunt u deze aanmelden bij de studiegroep. Omdat mensen vaak de angst hebben dat hierbij dingen gebeuren die ze niet op prijs stellen, houdt de studiegroep zich hierbij aan een aantal regels; hiervan wordt alleen afgeweken in samenspraak met de vinder;
- Voorwerpen blijven altijd eigendom van de vinder tenzij hij/zij ze doneert.
- Vondstlocaties worden niet openbaar gemaakt zonder toestemming van de vinder.
- Leden van de studiegroep gebruiken vondstlocaties niet om plekken uit te zoeken waar ze zelf vervolgens gaan lopen.
- Als er iets over de vondsten geschreven wordt zal de vinder altijd vermeld worden.