Doelstellingen van de Stichting Studiegroep Leudal e.o.
De Studiegroep zet zich in voor het behoud, herstel, bescherming en studie van de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden van het Leudal en zijn omgeving.
Naast natuurstudie en bescherming van het Leudal richt de Studiegroep haar activiteiten ook op heemkunde en archeologie. Zo wordt meegewerkt aan opgravingen in het Leudalgebied.
Wat betreft de geschiedenis van het Leudal richt de Studiegroep zich o.a. ook op de Tweede Wereldoorlog.
De Studiegroep beheert een grote collectie archeologische vondsten en oude gebruiksvoorwerpen. Deze worden in het Leudalmuseum tentoongesteld.
De Studiegroep is uitgever van het kwartaalblad Rondom het Leudal.
Veel activiteiten vinden plaats in de werkgroepen van de Studiegroep.
Ontstaan van de Studiegroep Leudal e.o.
In 1971 is de Studiegroep Leudal ontstaan als beweging tegen de plannen om van het Leudalgebied een grootschalig, toeristisch pretpark te maken.
Mede door inschakeling van de Natuurbeschermingsraad werd de studiegroep door de plannenmakers, de leudal gemeenten en de provincie al gauw als een niet te onderschatten tegenstander van bovenomschreven toeristische plannen beschouwd. Door de inzet van de Studiegroep zijn de plannen van tafel verdwenen en werd alleen nog gedacht aan fiets- en wandelpaden en incidenteel aan ruiterpaden in het gebied.
In 1986 werd een verkeersregulatieplan vastgesteld. In 1995 en 1996 zijn de Heide-/Ursulaweg en de Speckerweg voor het doorgaande autoverkeer afgesloten. Thans is nagenoeg het gehele Leudal gesloten verklaard voor gemotoriseerd verkeer.
De studiegroep beschouwt zich zelf nog steeds als “waakhond” van het Leudal en weet zich daarbij gesteund door het inmiddels vastgestelde beheersplan van Staatsbosbeheer. Dat plan heeft extensieve recreatie als uitgangspunt.