Bossenbroek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Op 26 april 2016 hadden Phlip Bossenbroek en Jan Hocks om 09:00 uur een gesprek in het gemeentehuis over een dossier waarmee de werkgroep Leefomgeving bezig is. Nadat het gesprek om 09:55 afgelopen is komt Phlip bij het verlaten van het gebouw voorbij de raadzaal en ziet daar een drukte van jewelste. Hij realiseert zich niet wat er aan de hand is, maar ontdekt wel zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en familie tussen de aanwezigen. Als hij verzocht wordt dan maar bij zijn familie te gaan zitten dringt langzaam door wat er aan de hand is.
Om 10:00 uur wordt duidelijk dat hij een van de 7 personen is die vandaag een Koninklijke onderscheiding zullen ontvangen. Het is extra spannend omdat hij tot het laatst moet wachten.
Nadat 6 personen de versierselen, behorend bij de Koninklijke onderscheiding “Lid in de orde van Oranje Nassau” opgespeld hebben gekregen door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal, worden Phlip en zijn vrouw Lies naar voren geroepen.
De burgemeester gaat uitvoerig in op vele werkzaamheden die Phlip in de loop der jaren belangeloos verricht heeft voor de gemeenschap. Phlip is niet alleen lokaal actief geweest, maar ook regionaal en provinciaal en zelf landelijk.
Sinds 1986 verzamelt en analyseert hij de gegevens uit het Leudal voor de bestudering van flora, fauna, milieu, cultuurgeschiedenis en landschap. Hij nam daartoe het initiatief om een logboek in het museum neer te leggen. Daar kon en kan nog steeds iedereen zijn waarnemingen in vermelden, zowel qua flora, fauna, archeologie als veranderingen in het landschap.
Ieder jaar analyseert de heer Bossenbroek deze, aldus verzamelde gegevens en verwerkt ze in een leesbaar artikel voor publicatie in het tijdschrift “Rondom het Leudal”.
Van 1986 tot en met 2006 heeft hij 45 artikelen geschreven met betrekking tot flora, fauna, landschap en cultuurhistorische waarden van het Leudal.
In 1986 startte de werkgroep Natuur. Tot groot genoegen van de leden van die werkgroep trok hij veelal het veld in; het werd ervaren als zeer leerzame activiteiten. Leidde en leidt NME-gidsen op voor hun belangrijke educatieve taak.
Vanuit de statutair vastgelegde doelstelling van Studiegroep Leudal e.o. “het behoud, herstel en de bescherming van cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden van het Leudal en zijn omgeving ten behoeve van zijn bewoners en bezoekers”, volgt Phlip als kartrekker van deze werkgroep alle publicaties van gemeentelijke en provinciale overheid en onderneemt met deze werkgroep daarna actie. Hiertoe behoren steeds vaker overlegmomenten aan de voorkant, waarbij de inbreng van de Studiegroep er mede toe kan leiden dat de procedure c.q. doelstelling wordt bijgesteld, maar het kan ook leiden tot het indienen van zienswijzen en bezwaarschriften. In al deze trajecten neemt Phlip deel aan overleg met derden en behartigt hij de belangen van het Leudal. Daarin wordt hij door de gesprekspartners van het bedrijfsleven, de plaatselijke, regionale en provinciale overheden zeer gewaardeerd en gerespecteerd om zijn kundigheid, zijn bereidheid om tot duurzame oplossingen voor de totale leefomgeving te komen, en dat alles op een mensvriendelijke wijze.
Voor de Natuurmilieufederatie (NMF) Limburg als vrijwilliger van de gebiedscommissie Nederweert een zeer goede inbreng geleverd in de lijn van het belangenbehartigingwerk van de NMF Limburg. Ook als SBB lid van het natuurbeschermingsoverleg Limburg heeft hij een zeer goede inbreng geleverd.
Sinds 1990 is Phlip Bossenbroek lid van het algemeen bestuur van het Waterschap. Van 1990 – 1994 van het waterschap Midden-Limburg en van 1994 tot heden van waterschap Peel- en Maasvallei. Zijn grote kennis op het gebied van ecologie, biologie en natuur zette en zet hij in voor veilige dijken, droge voeten en voldoende en schoon water. Hij is iemand die niet uit is op tweespalt, maar weet door zijn grote kennis en zijn manier van optreden heel vaak partijen tot elkaar te brengen. Zijn innemendheid en zijn manier van communiceren dwingt daarbij groot respect af.
Het algemeen bestuur is het hoogste bestuursorgaan van het waterschap. Hij heeft daarin al 25 jaar zitting, namens de categorie natuurbeheerders. Hij zet zich in om de wettelijke taken die het waterschap heeft goed te verankeren in het beleid van het waterschap. Het gaat om een gebied van 130.000 hectaren. Hij geeft blijk van een zeer goede vakkennis op het gebied van ecologie, biologie en natuur in de ruimste zins des woord. Hij wordt door het waterschap genoemd als een bruggenbouwer, die partijen tot elkaar brengt, maar ook als een ijverig pleitbezorger voor natuurbelangen. Hij ziet het als een plicht om alle belangen af te wegen en met professionele argumenten zijn standpunt naar voren te brengen.
En dan maakt de burgemeester bekend dat Phlip de hoge onderscheiding “Ridder in de Orde van Oranje Nassau” krijgt opgespeld.
Een bijzondere waardering voor een bijzondere vrijwilliger.
PHLIP, VAN HARTE GEFELICITEERD.
Foto’s van medewerker gemeente Leudal